Uusi elämä katulapselle

katulapsi.jpg

Kolumbiassa on aseellisista konflikteista ja sisäisten pakolaisten suuresta määrästä johtuen enemmän äärimmäistä köyhyyttä kuin useimmissa muissa Latinalaisen Amerikan maissa. Hylättyjä ja laiminlyötyjä lapsia on niin paljon, etteivät köyhän maan resurssit riitä kaikkien auttamiseen. Lastenapujärjestöjen panos on siis erittäin tärkeä.

Fundación por una Sonrisa

Kolumbialainen yhteistyöjärjestömme Fundación por una Sonrisa tekee työtä bogotalaisessa El Amparon slummissa. Jätteiden kierrätys ja vihannesten ja hedelmien kaupustelu tarjoaa vaatimattoman toimeentulon lukuisille perheille tuolla alueella. El Amparon ongelmia ovat huumeidenkäyttö, työttömyys, äärimmäinen köyhyys ja rikollisuus. Jengien ja klaanien välisissä yhteenotoissa kuolee paljon nuoria ja jopa lapsia. Asunnot ovat usein ikkunattomia ja varsinkin talvella kosteita ja epäterveellisiä. Ei ole lainkaan harvinaista, että yhdessä pienessä huoneessa asuu kymmenenkin henkeä. Hengitystieinfektiot ovat yleinen terveysongelma, ja myös aliravitsemusta esiintyy. Kaikkein vaikeimmassa asemassa ovat lapset, jotka joutuvat viettämään päivänsä ja usein yönsäkin kadulla vailla huolenpitoa ja kunnollista ravintoa. Kaikki eivät pysty käymään koulua, sillä monet pienetkin lapset osallistuvat perheen elättämiseen kerjäämällä tai työskentelemällä kaupustelijoina tai jätteiden kierrättäjinä. Köyhimmillä perheillä ei ole myöskään varaa koulupuvun ja koulutarvikkeiden ostoon.

askartelua.JPG

Fundación por una Sonrisa auttaa El Amparon perheitä tukemalla lasten koulunkäyntiä ja jakamalla ruokaa ja vaatteita. Järjestöllä on viitenä päivänä viikossa toimiva päiväkerho (Pepe-kerho), jota käy kuusitoista 3-5 -vuotiasta tyttöä ja poikaa. Kerhossa lapset saavat esikouluopetusta sekä aamiaisen ja välipalan. Esikouluopetuksen tarkoituksena on antaa lapsille ne perustaidot, jotka Kolumbiassa ovat edellytyksenä valtion koulun ensimmäiselle luokalle pääsemiseksi. Köyhien perheiden lapsilta nämä taidot usein puuttuvat, koska vanhemmilla ei ole varaa laittaa heitä esikouluun eikä taitoja ohjata heitä. Toinen tärkeä tavoite on pitää lapset poissa kadulta ja näin varjella heitä huumeilta, jengiytymiseltä ja prostituutiolta. Lasten tukemista jatketaan senkin jälkeen, kun he ovat siirtyneet päiväkerhosta kouluun.

Kesällä 2016 Por una Sonrisa perusti El Amparon kaupunginosaan nk. läksykerhon, jossa köyhien perheiden lapset voivat koulun jälkeen tehdä kotitehtäviään aikuisten ohjauksessa.

Pepe_ruokapoydassa_sasaima.jpg

Voit tukea Por una Sonrisan lapsityötä ryhtymällä päiväkerhoryhmän kummiksi tai ottamalla Pepe-kerhosta oman kummilapsen. Kummimaksu on 35 euroa kuukaudessa.

Kuvassa Por una Sonrisan lapsia leirillä Casa Blancan maatilalle.

KUVIA PEPE-KERHOSTA